Ammatti-identiteetti.
Koulutusidentiteetti.
Osaamisidentiteetti.
Miten kuvailet itseäsi?
Jos olet korkeakoulutettu tai työskentelet asiantuntijatehtävissä, käytät kuvailuun todennäköisesti koulutukseesi tai työhösi liittyviä sanoja. Ammatillinen identiteettisi on kuitenkin enemmän kuin työ, jota teet. Olet rakentanut ja kehittänyt identiteettiäsi useiden vuosien, ehkä vuosikymmenien ajan. Ammatillinen identiteettisi muokkaa sitä, miten tarkastelet maailmaa ja itseäsi. Identiteetti vaikuttaa siihen millaisia arvoja pidät tärkeinä ja ohjaa esimerkiksi ajankäyttöäsi.
Akava ja Akavan 36 jäsenliittoa tarjoavat ammatillisen kodin korkeakoulutetuille ja asiantuntijoille. Liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella. Liitot tarjoavat sinulle oman alasi kohtaamispaikan ja sinua ymmärtävien yhteisön.
Akavalaiset liitot käyttävät jäsenistönsä ääntä yhteiskunnassa. Tiedämme millaista osaamista sinulla on ja tunnemme haasteet, joita urasi varrella kohtaat. Otamme kantaa asioihin, joita pidät tärkeänä. Kutsumme sinut mukaan keskusteluun ja tekemään työtä yhteiseksi hyväksi.
Liitto on osaamisestaan ylpeän valinta.
Liitto on #tärkeäosaminua
Suomen Psykologiliitto
Psykologiliitto on psykologien ammatti- ja edunvalvontajärjestö. Liitto edistää jäsentensä palkka- ja ammatillisia etuja sekä työllisyyttä. Liitto pyrkii myös vaikuttamaan siihen, että ihminen ja mielenterveys tulisivat paremmin huomioiduiksi päätöksenteossa. Siksi olemme mukana psykologeja ja mielenterveyttä koskevassa yhteiskunnallisessa keskustelussa ja vaikutamme valmistelussa, päätöksenteossa ja lainsäädäntötyössä.
Liiton jäsenmäärä on noin 7500. Työelämässä jäseniä on noin 5000. Yli 85 % suomalaisista psykologeista on järjestäytynyt Psykologiliittoon. Suomen Psykologiliitto on perustettu vuonna 1957.

Ketkä voivat liittyä
Psykologiliitto on ainoa ammattiliitto pelkästään psykologeille tai psykologian opiskelijoille. Psykologiliittoon voi liittyä opiskellessaan psykologin tutkintoon johtavassa koulutuksessa tai suoritettuaan psykologin tutkinnon. Psykologian maisteriksi voi opiskella seitsemässä yliopistossa.
Psykologi on terveydenhuollon ammattihenkilö, jonka asiantuntijuutta ovat kasvu ja kehitys, tunne-elämä, käyttäytyminen, muisti, oppiminen ja tiedonkäsittely, ihmissuhteet ja kriisitilanteet. Vain laillistetut psykologit voivat käyttää psykologin nimikettä ja tehdä psykologin työtä. Sosiaali- ja terveysalan alan lupa- ja valvontavirasto Valvira myöntää laillistukset ja valvoo psykologien toimintaa yhdessä aluehallintovirastojen kanssa.