Ammattiliiton jäsenyys tuo turvaa

Ammattiliiton jäsenyys on kuin vakuutus – turva tulevaisuuden varalle. Suurin osa akavalaisista liittyy omaan ammattikunta- tai tutkintopohjaiseen ammattiliittoonsa jo opiskeluaikana.

Opiskelijat18

Kun liityt Akavan jäsenjärjestöön, saat käyttöösi oman järjestösi jäsenpalvelut ja -edut. Tukenasi työelämässä ovat myös Akavan toiminta ja akavalaisten neuvottelujärjestöjen neuvottelu- ja sopimustoiminta. Akava ja ammattijärjestöt vaikuttavat työelämän kehittämiseen monin tavoin.

Liittyessäsi liittoon voit liittyä samalla sen yhteydessä toimivaan työttömyyskassaan. Sen jäsenyys tuo sinulle lisäturvaa työttömyyden aikana. Kun hyödynnät lisäksi monet jäsenedut, joita keskusliitto ja jäsenjärjestöt ovat neuvotelleet, saat jäsenmaksullesi lisää konkreettista vastinetta.

Jäsenmaksu oikeuttaa verovähennykseen

Jäsenmaksukäytännöt vaihtelevat akavalaisten ammattiliittojen kesken, mutta useimmiten maksu on prosentuaalinen. Maksun suorittamista varten voi tehdä valtakirjan, jolla työnantaja perii maksun suoraan palkasta ja tilittää sen liitolle, tai sen voi maksaa itse erillisenä maksusuorituksena. Ammattiliiton jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen.

Member+ jäsenetupalvelu

Akavan jäsenjärjestöjen jäsenille on palkka- ja työsuhdeturvan lisäksi tarjolla monia rahanarvoisia etuja.  Saat tarkemmat tiedot  järjestöjen omiilta sivuilta.

Yksilöllistä neuvontaa ja tukea

Ammattijärjestöstäsi saat oikeudellista neuvontaa ja tukea, mikäli sinulla on kysymyksiä tai kohtaat ongelmia työsuhteessasi.

Sopimus- ja työsuhdeturva

Palkansaajien ja työnantajien keskusjärjestöjen tai järjestöjen sopimukset turvaavat palkankorotukset ja työehtojen perusturvan. Työpaikoilla luottamusmiehet ja yhdyshenkilöt valvovat jäsenten etuja.

Työttömyysturva

Työttömyyskassat maksavat työttömyyden kohdatessa ansioon suhteutettua päivärahaa.

Neuvontaa, koulutusta ja tietoa

Järjestösi antaa mm. oikeudellista neuvontaa ja lakimiespalveluja sekä järjestää jäsenistölleen monenlaista koulutusta. Lisäksi tarjolla on tietoa työelämästä, edunvalvonnasta ja ammattikunnan asioista muun muassa jäsen- ja ammattilehdissä sekä verkkosivuilla.

Vakuutuksia ja pankkipalveluja

Jäsenjärjestösi on neuvotellut jäsenilleen edullisia vakuutusehtoja ja pankkisopimuksia.

Alennuksia ja tukia

Saat alennuksia myös esimerkiksi ammattikirjallisuudesta ja -lehdistä, liikuntapalveluista, majoitus- ja matkapalveluista sekä polttoaineesta. Järjestön jäsenyys oikeuttaa alennuksiin monissa kotimaan lomakohteissa.

Oman jäsenjärjestösi tuotteita ja tunnuksia

Monilla Akavan jäsenjärjestöillä on omakustannushintaisia liiton tunnuksella varustettuja tuotteita sekä tunnuksia, kuten ammattikuntasormuksia.

Hyödyllisiä verkostoja

Ammattiliiton jäsenyys on mahdollisuus verkostoitua oman alan osaajien kanssa. Liitot järjestävät kursseja, tapaamisia ja seminaareja, joissa saat ajantasaista tietoa ja voit tutustua alasi kollegoihin. Voit osallistua myös Akavan aluetapahtumiin.

Miten liittyä?

Kuka tahansa työelämässä toimiva henkilö voi liittyä ammattijärjestöön. Sekä palkansaajat että ammatinharjoittajana tai yrittäjänä toimivat voivat liittyä akavalaiseen liittoon. Lisäksi korkeakouluopiskelijat voivat halutessaan liittyä ammattijärjestöön jo opiskeluaikanaan.

Helppo tapa liittyä jäseneksi on ottaa yhteyttä työpaikan akavalaiseen luottamusmieheen tai yhdyshenkilöön. Luottamusmieheltä saat tietoa ja tarvittavat ohjeet sekä lomakkeet. Jos työpaikallasi ei ole luottamusmiestä tai yhdyshenkilöä, ota yhteyttä oman ammattikuntasi tai tutkinnon mukaiseen jäsenjärjestöön.

Jätä jäsenhakemus verkossa

Liittoon liittyminen käy kätevästi  verkossa - lähes kaikki Akavan liitot tarjoavat sähköisen lomakkeen, jolla voi hakea liiton jäseneksi.

Tervetuloa mukaan!